Få mere ud af din løbetræning på løbebåndet

Her kommer du godt i gang på løbebånd. Få de 7 gode tips til at komme i gang og få mere ud af din træning på løbebåndet. Har du flere gode tips, så er du meget velkommen til at dele dem i kommentarfeltet nederst på siden.

1) Husk opvarmning og nedvarmning

Præcis ligesom når du dyrker al anden form for sport og motion, så er det heller ikke her en undtagelse med opvarmning og nedvarmning.

Det er vigtigt for dine muskler, at du husker en grundig opvarmning og nedvarmning – både for at undgå skader men også for at give din krop optimale vilkår for restitution.

2) Brug mulighederne for intervaltræning

Intervaltræning har generel en rigtig god effekt på din kondition og din sundhed. Løb er helt oplagt til intervaltræning, og det samme er løb på løbebånd.

En del af de løbebånd man finder derude har indbyggede programmer til intervaltræning, og her er det rigtig nemt at komme hurtig i gang. Vælg blot nogle af de forprogrammerede programmer – eller hvis du har et løbebånd med mulighed for selv at lave din egne programmer, så kan du søge inspiration i typiske intervalpas nedenfor.

Har det løbebånd som du bruger hverken forprogrammerede pas til intervaltræning eller muligheden for at oprette programmer selv – så fortvivl ej.

Du kan uden problemer lave intervaltræning på løbebåndet uden programmer. Det kræver at du har et minutur eller et armbåndsur indenfor rækkevidde, og så skal du være hurtigt til at ændre hastigheden på dit løbebånd. Det er nemlig meget væsentlig for din træning, at skiftet mellem langsom og hurtig sker på et øjeblik.

Forslag til intervaltræning på løbebånd

  • 8 x 2 minutter med 1½ minuts pause
  • 4 x 3 minutter med 3 minutters pause
  • 5+4+3+2 minutter med 4, 3 og 3 minutters pause
  • 4 x 4 minutter med 2 minutters pause
  • 3 x 8 minutter med 3 minutters pause

3) Hold fokus på din kropsholdning

Der er generelt ikke særlig stor forskel på at løbe udendørs og indendørs. Der er dog en væsentlig!

Din kropsholdning kan ofte blive mere vag og bøjet på et løbebånd idet at det på et løbebånd er underlaget der flytter sig, og ikke din fødder der flytter sig i forhold til underlaget.

Husk derfor at holde ekstra fokus på, at holde en rank kropsholdning så du undgår at de stød som løb giver kan give dig problemer med ryggen.

4) Husk at bruge hældning

Ofte glemmer vi helt, at der på de fleste løbebånd er mulighed for at bruge hældning. Hældning bidrager til en varieret og mere effektiv træning, og det kan give dig ekstra udfordringer hvis du blot holder den samme hastighed.

Hældning på løbebåndet hjælper dig også til, at simulere udendørs løb bedre

5) Er du ny på løbebåndet, så vær ekstra forsigtig

Hvis du er helt ny på løbebåndet, eller du kun har meget begrænset erfaring med løbebånd – så vær lidt ekstra forsigtig fra starten.

Ligesom så meget andet, så skal man lige lære teknikken og reaktionen fra løbebåndet at kende før man prøver kræfter høje hastigheder, maksimal hældning samt avancerede løbeprogrammer.

Husk på, at løbebåndet ikke ved hvornår din krop siger fra eller hvornår det bliver for meget. Den kan som oftest heller ikke registere, hvis noget går galt – så derfor er et rigtig godt tip, at køre på lidt lavere blus fra starten.

Start med lavere hastigheder, lavere hældninger og udforsk så derfra ved at justere så du lærer løbebåndets reaktioner at kende til fingerspidserne.

6) Træn varieret

Ligesom ved alt anden træning, så er et rigtig god tip også her at du skal variere din træning på løbebåndet. For din krop og for din træning er det rigtig godt at bryde mønstre, og udfordre så du får en varieret træning. Du kan søge inspiration i denne liste over forskellige muligheder,

  • Kort løbetur med høj hastighed
  • Meget lang gåtur ved meget lav hastighed
  • Intervaltræning i forskellige kombinationer – se evt. tip nr. 2.
  • Middel hastighed med stor hældning
  • Løbende justering af hældning, så du øger med 1% for hver km.

I forhold til at træne varieret så stopper den dog ikke ved løbebåndet. For det anbefales naturligvis altid, at du kombinerer din træning på løbebåndet med andre træningsformer. Det kunne være cykling, styrketræning, svømning eller yoga.

7) Kombinér dine løb på løbebåndet med løb i naturen

Og så er vi nået til det sidste tip – og det er faktisk helt enkelt og lidt i forlængelse af tip nr. 6.

Det kan være en rigtig god idé, at kombinere din løbetræning på løbebåndet med løbeture ude i naturen.

Det holder din motivation oppe og giver dig mere effektive resultater. Særligt i forhold til motivationen, kan det at komme ud i naturen give en rigtig stort boost.