Menneskekroppen kan som en af de få arter på jorden ikke selv producere C-vitamin og det er derfor vigtigt at få det tilført via kosten. Her kan billig C-vitamin som kosttilskud være et godt supplement.

Sådan virker C-vitamin

C-vitamin er vigtigt for kroppens immunforsvar, fordi det fremmer sårhelingen og reparationen af beskadigede celler inde i kroppen. Desuden tåler langt de fleste vira og bakterier ikke store mængder C-vitamin og et forhøjet niveau af C-vitamin i kroppen kan derfor i sig selv virke forebyggende på almindelige virussygdomme. C-vitamin også ansvarlig for, at kroppen kan optage kalk og visse typer af jern fra den øvrige kost.

Kroppen bruger derudover også C-vitaminer, når den skal danne de aminosyrer, der er nødvendige for at opbygge protein. Proteinet bruges, når nye celler i knogler, brusk og sener udvikles og ved C-vitamin-mangel bliver de nye celler svækkede og skrøbelige.

Mad med C-vitamin

C-vitamin findes naturligt i en lang række frugt og grøntsager og i særdeleshed de syrlige af slagsen. Af mad med C-vitamin kan nævnes citrusfrugter, grønne grøntsager, tomater og blomkål.

C-vitamin nedbrydes dog under både kogning, opvarmning og iltning ligesom rygning forstærker den naturlige nedbrydning af C-vitamin i kroppen. Er du ryger, er et tilskud af C-vitamin derfor yderligere fordelagtigt.

Bivirkninger ved C-vitamin

Forbigående bivirkninger ved C-vitamin og indtagelse af dette i kosttilskudsform kan være diarré, oppustethed og kvalme, men generelt er overdosering sjælden. Det skyldes, at kroppens egen evne til ikke at optage mere, end den har brug for, sørger for at overflødig C-vitamin udskilles via urinen.

Jo mere C-vitamin du indtager, jo mindre er i øvrigt den procentmæssige optagelse. Der er derfor antageligt kun sparsom effekt ved at indtage mere end den anbefalede daglige dosis, som er 75 mg pr. døgn for voksne.

Efter et længerevarende stabilt indtag af større doser C-vitamin, kan man forbigående opleve symptomer, der minder om C-vitamin-mangel, som træthed, muskel- og knoglesmerter samt blødende tandkød.

Køb billig C-vitamin

Du kan med fordel vælge billig C-vitamin og dermed spare penge på dine kosttilskud. C-vitamin adskiller sig normalt ikke væsentligt i kvalitet, da den kemiske forbindelse er, som nu engang er, uanset pris. Nogle kosttilskud er dog beriget med andre gavnlige stoffer eller har andre fordele, såsom at de kan tygges og har en dejlig smag eller kan indtages som depottabletter.

Det mest populære C-vitamin

Et af de mest populære C-vitaminer er uden tvivl OmniC, som er Biosyms C-vitamin.

OmniC indeholder 500 mg C-vitamin i form af ascorbinsyre, som er den form, hvori C-vitamin findes i naturen.

For at neutralisere C-vitaminets eventuelle syrevirkning indeholder OmniC også Calcium og Magnesium fra dolomit og tåles dermed bedre af personer med sarte slimhinder.

Find billigste pris på OmniC

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Bodyman 59,00 94,00 Læs mere
Helsebixen 69,00 108,00 Læs mere

Det billigste C-vitamin