Vi ved jo i bund og grund allesammen, at graviditet og alkohol ikke passer godt sammen.

Inderst inde er vi vel alle klar over, at rygning langt fra har en god virkning på hverken dig eller fostret når du er gravid. Men kender du faktaene og detaljerne om, hvor meget rygning egentlig skader? Er du i tvivl, så læs med her på siden.

Anbefalinger og fakta er fra sundhed.dk.

Sådan påvirkes fostret af rygning

Når du almindeligvis trækker vejret, så får du luften helt ned lungerne og ind til fostret gennem moderkagen. Det samme gør sig gældende når rygning er involveret. Når du ryger, trækker du røgen med ned lungerne, og derved påvirkes fostret ligeledes af cigaretrøgen.
Nikotinen fra cigaret har den virkning, at det får dine blodåre til at trække sig sammen. Det gør at at fostret får en mindre blodtilførsel. Kulilten fra røgen binder sig direkte til de røde blodlegemer i din krop, hvorfor at det skubber ilten væk fra dem. Det får dit foster til hele tiden af lide en lille smule af iltmangel. Samtidig gør de to stoffer (nikotin og kulilte) sammen med de tusinder af andet stoffer i cigaret røgen, at dit barn bliver dårlige rustet mod påvirkninger – både som foster samt når barnet bliver født. Generelt er børn af rygere lidt mere svagelige og har oftere umodne lunger.

Ryger du under din graviditet er der større risiko for en uprovokeret abort eller en dødfødsel. Ligeledes er der en udvidet risiko for at føde for tidligt, samt at din barn kan få en lavere fødselsvægt.

Man er ikke kun udsat som ryger. Faktisk er det også bevist, at passiv rygning øger risikoen for fosterdød, for tidlig fødsel og reducerer fødselsvægten.

Sådan påvirkes barnet på længere sigt, hvis det er blevet påvirket af rygning under graviditeten

Det korte svar er: JA.

Spædbørn og børn, som er blevet udsat for tobaksrøg, har faktisk hele 3 gange så høj risiko for vuggedød, hvis man sammenligner med børn, som ikke er blevet udsat for rygning.

Ligeledes har barnet eller spædbarnet forhøjet risiko for luftvejsinfektioner og mellemørebetændelser, samt sygdomme i andre organer i barnets første leveår.

Er det for sent at holde op, når jeg nu jeg har været gravid i et stykke tid?

Lige meget, hvornår du stopper er det aldrig for sent at holde op med ryge. Stopper du helt inden du når den 4. måned, så vil du formentlig (der er ingen garanti) undgå de mest alvorlige skader for dit barn senere hen.

Men jo tidligere du holder jo bedre. Selv hvis du holder nogle få uger eller dage før fødslen, så vil det stadig kunne gavne dit barn.

Kan jeg nøjes med at ryge mindre eller skal jeg holde helt op?

Der er ingen tvivl om, at det er bedst for barnet, hvis du holder helt op. Et rygestop er derfor vejen frem, hvis du i størst mulig grad vil reducere den øgede risiko, som rygningen har givet.

Når det så er sagt, så er det selvfølgelig bedre at ryge lidt end ryge meget. Men med hensyn til de skadelige virkninger af tobaksrøg, så er der ingen tvivl om at den vigtigste forskel påvises mellem rygning og rygestop. Anbefalingen er derfor klar: Beslut dig for at holde helt op med at ryge, allerede inden du bliver gravid!

Graviditet og e-cigaretter

E-cigaretterne er en relativ ny ting på det danske marked.

Når der er snak om e-cigaretter med nikotin, så er meldingen fra Sundhedsstyrelsen helt klar – nemlig at det frarådes at ryge e-cigaretter med nikotin, hvis man er gravid.

Man ved nemlig at nikotin er skadeligt for fosteret, som det også er beskrevet under afsnittet ‘Sådan påvirkes fostret af rygning’.

Der findes endnu ingen undersøgelser af, hvordan e-cigaretter påvirker fosteret i den gravides mave, og derfor ved man ikke, om de øvrige indholdsstoffer i væsken kan påvirke fostrets udvikling under graviditeten.

Derfor er meldingen omkring e-cigaretter uden nikotin ikke helt klar i forhold til gravide. For der er endnu ikke foretaget undersøgelser i forhold til de øvrige indholdsstoffer.
Der forelægger heller ikke nogen konkrete undersøgelser om, om påvirkningen på fostret med rygning af e-cigaretter uden nikotin sammenlignet med rygning af almindelig cigaretter.

Indtil videre må vi afvente de fremtidige undersøgelser indenfor området.

Rygning og amning

Det er bevist at rygere større vanskeligheder ved at få gang i mælkeproduktionen, hvis man sammenligner med ikke rygere. Tobakken reducerer også mælkemængden, når mælkeproduktionen er kommet i gang. Grunden til, at rygningen gør mælkeproduktionen vanskeligere samt nedsætter mælkemængden er, at rygning bremser dannelsen af hormonet prolaktin. Dette er hormon er meget vigtigt for mælkeproduktionen.

Udover de nævnte vanskeligheder med amningen, overføres der også en lang række sundhedsskadelige stoffer fra tobakken til dit barn, når du ammer.

Sundhedsstyrelsen fraråder rygning i ammeperioden, men amning anbefales, selvom moderen er ryger.

Rygning og fertilitet

Allerede når du tænker på, at blive gravid – er det en god idé at kvitte cigaretterne.

Kvinder som ryger har en nedsat sandsynlighed for blive gravid. Derudover nedsætter rygning under graviditeten tilmed barnets fremtidige sandsynlighed for selv at opnå graviditet, når det bliver voksent. Og det gælder uanset om det er en dreng eller pige.

Rygere har også en mindre chance for et godt resultat af fertilitetsfremmende behandling end ikke-rygere har, men rygestop forbedrer chancen.

Rygning er forklaring på ca. 1/6 af de årlige tilfælde af ufrivillig barnløshed i Danmark.